Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ FAVICONS

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε favicons. Τι είναι τα favicons; Είναι τα εικονίδια που εμφανίζονται δίπλα στη μπάρα διευθύνσεων. Επίσης όταν σ' ένα φυλλομετρητή (browser) έχουμε δύο και παραπάνω καρτέλες ανοιγμένες τα favicons εμφανίζονται και εκεί Δείτε τις εικόνες ακριβώς από κάτω (κλικ για να τις μεγενθύνετε):


Ένα site στο internet όπου μπορούμε να κατεβάσουμε έτοιμα favicons στατικά και animated είναι το ICONJ. Αλλά κακά τα ψέματα όλοι θέλουμε να έχουμε κάτι μοναδικό που δε χρησιμοποιείται από άλλον. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να το δημιουργήσουμε οι ίδιοι. Το site που προανέφερα μας δίνει και αυτή τη δυνατότητα όπως και hosting (φιλοξενία) για τα εικονίδια μας.
Για να δημιουργήσουμε ένα favicon πρέπει να έχουμε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας. Όσοι έχουν το Photoshop, το PhotoImpact ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα μπορούνε να ξεκινήσουν αμέσως. Όσοι δεν έχουν και δε θέλουν να πληρώσουν για να αγοράσουν κάποιο, υπάρχει και το Picasa της Google το οποίο είναι δωρεάν μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να βρείτε μέσω της μπάρας αναζήτησης της Google ή αν αγοράζετε περιοδικά για computers θα βρείτε άφθονα στα DVDs που δίνουν.
Για να δημιουργήσουμε το favicon πρέπει να δημιουργήσουμε λογαριασμό στο ICONJ. Μετά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εικονίδιο διαστάσεων 16x16px (pixels) με το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που έχουμε στον υπολογιστή μας. Μετά τη δημιουργία του το σώζουμε (save) κάπου που είναι εύκολο να το βρούμε. Εφόσον είμαστε στο ICONJ και έχουμε κάνει login κάνουμε upload το εικονίδιο που δημιουργήσαμε προηγουμένως. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα αναμονής το εικονίδιο μας έχει σηκωθεί στο site. Στα δεξιά πατάμε το κουμπί Get Code και εκεί βλέπουμε τον κώδικα που πρέπει να κάνουμε αντιγραφή - επικόληση (copy-paste) στον κώδικα του template μας.
Μπαίνουμε μέσα στο λογαριασμό του blogspot και από τον πανόπτη πάμε διάταξη και επεξεργασία HTML. Πρώτα παίρνουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας του κώδικα μας (Back Up). Βρίσκουμε (CTRL+F) το </head> και ακριβώς πριν απ' αυτό κάνουμε επικόλληση των κώδικα που πήραμε από το ICONJ. Πατάμε προεπισκόπηση και βλέπουμε τ' αποτελέσματα. Αν μας ικανοποιούν πατάμε αποθήκευση (save) και τέλος.
Άλλο ένα site για favicons είναι το myfavatar το οποίο δουλεύει με παρόμοιο τρόπο.
back to top