Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

HACK THE WEB RADIO

Καλησπέρα. Σήμερα θα δούμε κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Αφορμή στάθηκε ένα email που έλαβα από έναν blogger. Ο συγκεκριμένος blogger ήθελε να βάλει στο blog του τον αγαπημένο του ραδιοφωνικό σταθμό ο οποίος εκπέμπει και διαδυκτιακά. Μιλάμε για τον Absolute Radio, έναν αγγλικό σταθμό. Ωραία ως εδώ αλλά υπήρχε ένα εμπόδιο. Ο σταθμός δε δίνει τη δυνατότητα embed έτσι ώστε όποιος θέλει να το βάλει στο ιστολόγιο του ή στην ιστοσελίδα του (αυτό δεν το καταλαβαίνω γιατί ο σταθμός έτσι χάνει, προβολή, δωρεάν διαφήμιση και ακροαματικότητα).
   Η αλήθεια είναι ότι παιδεύτηκα για πολλές ώρες αλλά μετά από αρκετούς πειραματισμούς κατάφερα και έκανα εφικτή την προσθήκη του σταθμού σαν gadget στο blog. Υπάρχουν και άλλοι σταθμοί που δεν επιτρέπουν την προσθήκη τους με τη μη χορήγηση ενός κώδικα embed. Πάμε να δούμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.
   Προσωπικά χρησιμοποιώ τον Mozilla Firefox. Στη συνέχεια ο συγκεκριμένος browser θα μας φανεί χρήσιμος. Θα ασχοληθούμε με τον σταθμό που προανέφερα. Κάνοντας κλικ εδώ μεταφερόμαστε στον player του σταθμού απ' όπου ακούμε live το πρόγραμμα του. Θα χρειαστεί να βρούμε εκείνο το λιnk όπου γίνεται το streaming. Αν πάμε στην πάνω μπάρα του Mozilla θα επιλέξουμε εργαλεία και διαλέξουμε πληροφορίες σελίδας τότε θα ανοίξει ένα παράθυρο το οποίο έχει τέσσερις επιλογές στο πάνω μέρος του: Γενικά, Πολυμέσα, Δικαιώματα και Ασφάλεια. Κάνουμε κλικ στο δεύτερο (πολυμέσα) και βλέπουμε ότι μας παρουσιάζει κάποια links (διευθύνσεις). Ψάχνουμε να βρούμε αυτό που μέσα του περιέχει τις λέξεις flash/player. Βλέπουμε ότι είναι το τρίτο από το τέλος (http://player.absoluteradio.co.uk/core/player/_flash/player.swf?service=abr&v=1.0.1.25).



Κάνουμε αυτό το link αντιγραφή - επικόληση σε ένα νέο παράθυρο ή καρτέλα και βλέπουμε τον βασικό player και ακούμε την εκπομπή.

 Τώρα θα ανατρέξουμε σε μια παλιότερη ανάρτηση όπου λέω πως γίνεται η προσθήκη ενός audio player.
  Παίρνουμε τον κώδικα της συγκεκριμένης ανάρτησης που είναι με μαύρο χρώμα:

<img style="visibility:hidden;width:0px;height:0px;" border=0 width=0 height=0 src="http://counters.gigya.com/wildfire/IMP/CXNID=2000002.0NXC/bT*xJmx*PTEyNTMxMjE4MDIzNTkmcHQ9MTI1MzEyMTgxODI2NSZwPTE4MDMxJmQ9Jmc9MSZvPTYzYzQ4MzA*YTNlNDQ2N2VhNThkNzA1ZTBlZjVhYjZh.gif" /><center><p style="visibility:visible;"><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://assets.myflashfetish.com/swf/mp3/mff-pill.swf" height="110" width="265" style="width:265px;height:110px"><param name="movie" value="http://assets.myflashfetish.com/swf/mp3/mff-pill.swf" /><param name="quality" value="high" /><param name="scale" value="noscale" /><param name="salign" value="TL" /><param name="wmode" value="transparent"/><param name="flashvars" value="myid=29801243&path=2009/09/16&mycolor=222222&mycolor2=77ADD1&mycolor3=FFFFFF&autoplay=true&rand=0&f=4&vol=100&pat=0&grad=false&ow=265&oh=110"/></object></p></center>

   Το κομμάτι του κώδικα που είναι τονισμένο με κόκκινο χρώμα το αντικαθιστούμε με το link (http://player.absoluteradio.co.uk/core/player/_flash/player.swf?service=abr&v=1.0.1.25) του streaming του σταθμού που βρήκαμε προηγουμένως με τη βοήθεια του Mozilla. Οι τιμές του ύψους και πλάτους (height, width) του gadget είναι τονισμένες με μπλε χρώμα και αν τις αλλάξουμε θα αλλάξουμε και τις διαστάσεις αυτού. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλάζουμε τις τιμές και στα δύο height και width. Ο κώδικα που θα έχουμε στο τέλος είναι ο παρακάτω:


<img style="visibility:hidden;width:0px;height:0px;" border=0 width=0 height=0 src="http://counters.gigya.com/wildfire/IMP/CXNID=2000002.0NXC/bT*xJmx*PTEyNTMxMjE4MDIzNTkmcHQ9MTI1MzEyMTgxODI2NSZwPTE4MDMxJmQ9Jmc9MSZvPTYzYzQ4MzA*YTNlNDQ2N2VhNThkNzA1ZTBlZjVhYjZh.gif" /><center><p style="visibility:visible;"><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://player.absoluteradio.co.uk/core/player/_flash/player.swf?service=abr&v=1.0.1.25" height="110" width="265" style="width:265px;height:110px"><param name="movie" value="http://player.absoluteradio.co.uk/core/player/_flash/player.swf?service=abr&v=1.0.1.25" /><param name="quality" value="high" /><param name="scale" value="noscale" /><param name="salign" value="TL" /><param name="wmode" value="transparent"/><param name="flashvars" value="myid=29801243&path=2009/09/16&mycolor=222222&mycolor2=77ADD1&mycolor3=FFFFFF&autoplay=true&rand=0&f=4&vol=100&pat=0&grad=false&ow=265&oh=110"/></object></p></center>

   Στη ουσία πήραμε τον κώδικα ενός player και αντί να δηλώσουμε τη διεύθυνση ενός τραγουδιού που αποθηκεύσαμε στο internet και θέλουμε να παίξει, δηλώσαμε τη διεύθυνση του streaming. Το gadget είναι έτοιμο και πορούμε να το προσθέσουμε στο blog μας όπως κάθε άλλο gadget (πανόπτης, διάταξη, προσθήκη gadget, HTML/JavaScript). Είναι ένας απλός player αλλά τη δουλειά του την κάνει. Έχει ένα κουμπί play/stop, μια μπάρα buffer/streaming και ένα κουμπί αυξομείωσης της έντασης του ήχου.
   Τον παραπάνω πειραματισμό τον έκανα και με άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς που δεν παρέχουν τη δυνατότητα του embed κώδικα και δούλεψε επιτυχώς. Ελπίζω να σας άρεσε και εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν. Σύντομα θα ασχοληθώ και με τη live αναμετάδοση εικόνας. Ελπίζω να πετύχει.
back to top