Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΔΙΚΑ ΣΑΣ TEMPLATES

Καλή εβδομάδα σε όλους και σε όλες. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να βγάλουμε προς τα έξω τη δημιουργικότητα μας, την έμπνευση μας και τη φαντασία μας φτιάχνοντας templates. Μην ανησυχείτε. Είναι πανεύκολο, δεν κοστίζει, παίρνει λίγη ώρα και το μόνο όριο είναι η φαντασία.
Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι να μπούμε στο λογαριασμό μας μέσω του draft blogger . Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί η Google δε βάζει τις έξτρα δυνατότητες του draft blogger στο "κανονικό" blogspot. Τέλος πάντων! Το σημαντικότερο είναι ότι ακόμα και έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις έξτρα δυνατότητες που μας παρέχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Κλείνουμε την παρένθεση και συνεχίζουμε. Όπως προανέφερα μπαίνουμε στο draft blogger με το ίδιο username και το ίδιο password που χρησιμοποιούμε για να μπούμε στο blogspot.com. Από εκεί πάμε στη διάταξη. Πριν συνεχίσουμε εννοείται ότι παίρνουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (back up) του κώδικα του template που έχουμε. Όταν βρεθούμε στη διάταξη θα δούμε ότι υπάρχει ένας σχεδιαστής προτύπου. Δείτε το παρακάτω screenshot για να καταλάβετε καλύτερα.

Κάνουμε κλικ πάνω στον σχεδιαστή προτύπου και μεταφερόμαστε σε ένα φιλικό περιβάλλον το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο κάτω είναι η προεπισκόπηση για να βλέπουμε τις διάφορες αλλαγές που κάνουμε και στο πάνω έχουμε τέσσερις επιλογές. Πρότυπο, φόντο, διάταξη και προηγμένη.
Στο πρότυπο μπορούμε να επιλέξουμε το πρότυπο μας από τέσσερις κατηγορίες οι οποίες έχουν η καθεμιά ορισμένες υποκατηγορίες.
Αν κάνουμε κλικ στο φόντο θα δούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε χρώμα φόντου σε ορισμένα πρότυπα ή και να βάλουμε κάποιες φωτογραφίες οι οποίες είναι εντυπωσιακές.
Στη διάταξη θα δούμε ότι έχουμε τρεις δυνατότητες. Τη διάταξη κυρίου μέρους όπου μπορούμε να καθορίσουμε αν το template που σχεδιάζουμε θα είναι δίστηλο, τρίστηλο ή τεράστηλο, τη διάταξη υποσέλιδου όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε το υποσέλιδο (footer) αν θα είναι ένα ή θα χωρίζεται σε δύο ή τρία μέρη. Το τρίτο μέρος που απαρτίζει τη διάταξη είναι η προσαρμογή πλάτους όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε το συνολικό πλάτος του template και το πλάτος των στηλών μας μεμονωμένα.
Η τέταρτη επιλογή που υπάρχει στον σχεδιαστή προτύπου είναι η προηγμένη. Με αυτή μπορούμε να ρυθμίσουμε γραμματοσειρές, χρώματα καθώς και προσθήκη CSS. CSS είναι το κομμάτι του κώδικα που καθορίζει πως θα εμφανίζεται το template σε ένα browser.
Όταν τελειώσετε με τη δημιουργία σας και εφόσον είστε απόλυτα σίγουροι ότι είναι αυτό που θέλετε μπορείτε να το εφαρμόσετε στο blog σας πατώντας το κουμπί Εφαρμογή στο ιστολόγιο που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία. Δείτε το παρακάτω screenshot.


Υπάρχει και άλλος τρόπος για τη δημιουργία template και ονομάζεται Artisteer. Aυτό είναι ένα αρκετά καλό πρόγραμμα δημιουργίας template αλλά πρέπει να το αγοράσετε και έχει κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες το καθιστούνε λίγο πιο δύσκολο. Πιστεύω ότι ο δημιουργός προτύου του draft blogger μπορεί να καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις ενός blogger. Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αυτή την ανάρτηση. Kαλή επιτυχία σε όλους.
back to top