Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΜΗΠΩΣ ΔΕ ΧΑΛΑΣΕ;

Καλησπέρα. Πολλές φορές κάποιο μηχάνημα (υπολογιστής, εκτυπωτής, scanner) ή εξάρτημα αυτού μπορεί να μην ανταποκρίνεται. Πρώτα μας πιάνει πανικός, μετά το πάμε σε κάποιο τεχνικό ο οποίος θα μας υπερχρεώσει (ουκ ολίγα τέτοια συμβάντα) για μηδαμινό πρόβλημα ή θα το αντικαταστήσουμε με κάτι καινούριο. Μήπως όμως πρέπει να γίνουμε λιγάκι τεχνικοί έτσι ώστε γλιτώσουμε από τους "επαγγελματίες" που μας βλέπουν μόνο σα πενηντάευρα; Μήπως η βλάβη στην ουσία δεν είναι κάτι σοβαρό και μπορούμε να τη διορθώσουμε οι ίδιοι μέσα σε πέντε λεπτά;
Έχω ένα πολυμηχάνημα. Συγκεκριμένα το hp psc 2410 photosmart. Το έχω χρόνια και παράπονο δεν έχω εκτός του ότι τα μελανάκια μου βγαίνουν λιγάκι ακριβά. Χθες πήγα να σκανάρω ένα έγγραφο αλλά το scanner και το πολυμηχάνημα γενικότερα κολούσαν και ακουγόταν ένας θόρυβος σα γρανάζια για αρκετή ώρα. Έψαξα στο Google περιγράφοντας το πρόβλημα μου και το μοντέλο του μηχανήματος και μπήκα σε ένα forum όπου βρήκα και τη λύση. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Η σκόνη. Ναι καλά διαβάσατε. Η συσσωρευμένη σκόνη δεν επέτρεπε τους αισθητήρες του scanner να λειτουργήσουν κανονικά με αποτέλεσμα να μπλοκάρει όλο το πολυμηχάνημα. Ξεβίδωσα τη γυάλινη επιφάνεια και με ένα αντιστατικό πανάκι και υγρό καθαρισμού για LCD οθόνες καθάρισα τη γυάλινη επιφάνεια, τις καλωδιοταινίες και τις επιφάνειες των πλακετών των κουμπιών με προσοχή. Εννοείται ότι πριν προβώ στις παραπάνω ενέργειες αποσύνδεσα το πολυμηχάνημα από το ρεύμα. Μόλις τελείωσα το σύνδεσα με το ρεύμα και το δοκίμασα. Όλα δούλεψαν ρολόι. Σήμερα από περιέργεια πήγα σε μερικά μαγαζιά και είπα τι πρόβλημα συνάντησα με κάθε λεπτομέρεια χωρίς να αναφέρω ότι το διόρθωσα. Ρώτησα πόσο κοστίζει η επισκευή του. Η πιο χαμηλή τιμή ήταν σαράντα ευρώ και για να τη δικαιολογήσουν άρχισαν να αναφέρουν διάφορα όπως αλλαγή κεφαλής και τέτοια. Ίσα - ίσα για να με μπερδέψουν.
Η σκόνη είναι μεγάλος εχθρός για όλα και κυρίως για ευαίσθητα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα πριν απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψάξτε μόνοι σας σε forums, στο Google ή σε κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης. Ακόμα και στο You Tube θα βρείτε πάρα πολλά tutorials. Δοκιμάστε μια επανεκκίνηση ή την επανεγκατάσταση των οδηγών. Πολλές φορές η λύση σε ένα πρόβλημα είναι πιο απλή απ' ότι νομίζουμε. Το internet είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο και δεν είναι μόνο παιχνίδια και downloads.
back to top