Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΣ

Όσο περνάει ο καιρός το wireless internet (ασύρματο διαδύκτιο) γίνεται ολοένα και πιο must have και διεισδύει στη ζωή μας με τη μορφή hot spot σε δημόσιους χώρους αλλά και στα σπίτια μας. Η αλήθεια είναι ότι με το ασύρματο internet έχουμε περισσότερη ελευθερία κινήσεων και δεν είμαστε αναγκασμένοι να βγάλουμε ρίζες σε μια συγκεκριμένη καρέκλα. Η αλήθεια είναι ότι το ενσύρματο internet είναι πιο γρήγορο και πιο ασφαλές. Δε μπορεί να μας κλέψει κάποιοςτη σύνδεση, κάτι που μπορεί να γίνει με το ασύρματο internet. Με λίγα βήματα όμως μπορούμε να θωρακίσουμε την ασύρματη σύνδεση μας και να την απολαμβάνουμε μόνο εμείς και όσοι θέλουμε.
Πάμε να δούμε έξι βήματα για την καλύτερη και ασφαλέστερη χρήση του ασύρματου internet στο χώρο μας:
1) Τοποθετούμε την κεραία μας ή το router σε ένα κεντρικό σημείο του χώρου μας όπου το σήμα θα διαχέεται σε όλο το χώρο. Αποφεύγουμε να το τοποθετούμε δίπλα σε παράθυρα, καθρέφτες και άλλες γυάλινες επιφάνειες γιατί όλα αυτά έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν ή να ανακατευθύνουν το σήμα.
2) Χρησιμοποιήστε το WEP (Wireless Encryption Protocol). Όλοι οι routers το έχουν και αποκρύπτει το σήμα μια ασύρματης σύνδεσης. Μην το παραβλέπετε γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε άμεση πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο σας σε τρίτους.
3) Αλλάξτε ή απενεργοποιήστε το SSID (Service Set Identifier). Αυτό δείχνει τα στοιχεία σας. Αν το απενεργοποιήσετε όταν κάποιος σκανάρει για ασύρματα δίκτυα στον υπολογιστή του τότε το δικό σας δε θα εμφανίζεται στη λίστα των υπάρχοντων δικτύων.
4) Απενεργοποιήστε το DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Κάνοντας αυτό οι επίδοξοι hackers (crackers είναι το πιο σωστό) θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουν τις παραμέτρους TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), πράγμα αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο.
5) Απενεργοποιήστε ή τροποποιήστε τις ρυθμίσεις SNMP (Simple Network Management Protocol).
6) Αν το router σας ή το access point περιέχει τη λειτουργία access list (λίστα πρόσβασης) χρησιμοποιήστε τηςν. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Δηλώνετε ποιους θέλετε να έχουν πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο σας και έτσι αφήνετε τους διάφορους κακοπροαίρετους απ' έξω.
Πιστεύω με την εφαρμογή των παραπάνω βημάτων θα ενισχύσετε σημαντικά την ασφάλεια του ασύρματου δικτύου σας. Πάντα όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι οτιδήποτε φτιάχνεται από άνθρωπο μπορεί να διαβληθεί από άνθρωπο.
back to top