Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ONLINE ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ E-BANKING

Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Όσο προχωράει ο καιρός τόσο αναπτύσσεται η τεχνολογία και το διαδύκτιο φυσικά εφόσον είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Στο internet, όταν αυτό έγινε ευρέως γνωστό, αρκούμασταν στο σερφάρισμα, στο chatting και σε διαμοιρασμό μικρών αρχείων. Με τον καιρό όμως οι υπολογιστές έγιναν ισχυρά μηχανήματα, οι ταχύτητες μεγάλωσαν κατά πολύ και οι γνώσεις χρήσης υπολογιστών και διαδυκτίου από τους χρήστες αυξήθηκαν. Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε στο internet πολλά πράγματα που κάναμε παλιότερα με παραδοσιακούς τρόπους. Για παράδειγμα τηλεφωνικές κλήσεις, τηλεθέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων, διαμοιρασμό μεγάλων αρχείων ακόμα να κάνουμε και shopping therapy σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Πολλές υπηρεσίες πλέον απαιτούνε χρηματικά ποσά έτσι ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή τους. Μέσω διαδυκτίου μπορούμε να αγοράσουμε αγαθά, να στείλουμε εμβάσματα, να κάνουμε δωρεές χρηματικά ποσά. Όλα αυτά βέβαια γίνονται χάρη στο internet banking και σε υπηρεσίες τύπου Pay Pal.
Αυτή η ανάρτηση έγινε ύστερα από αίτημα μέσω email αρκετών φίλων του Locus Blogus.
Το Pay Pal είναι η πιο γνωστή και ασφαλέστερη υπηρεσία παγκοσμίως για μεταφορά χρημάτων ή αγορά προϊόντων. Ανήκει στην ίδια εταιρία που ανήκει και το eBay. Η υπηρεσία δραστηριοποιείται σε 190 χώρες. Είναι δωρεάν και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Εισάγετε τον αριθμό της κάρτας σας (πιστωτική, visa electron) και μπορείτε να στέλνετε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου χρήματα αρκεί να γνωρίζετε το email του παραλήπτη. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει και ο παραλήπτης λογαριασμό στο Pay Pal. Να σας κλέψουν λεφτά αποκλείεται γιατί η ασφάλεια που παρέχει το Pay Pal είναι πολύ μεγάλη και όλες οι σελίδες του είναι κρυπτογραφημένες. Δεν χρειάζεται να έχετε ούτε τον φόβο των hackers - crackers. Ο παραλήπτης το μόνο που θα λάβει είναι το ποσό και τίποτε άλλο. Ούτε αριθμούς λογαριασμών, ούτε passwords. Ξέρω ότι τα λέω κάπως περιληπτικά αλλά αν γίνω αναλυτικότερος η ανάρτηση θα γίνει αρκετά κουραστική, οπότε για περισσότερες πληροφορίες just Google it!
Άλλος τρόπος για να κάνουμε αγορές είναι οι προπληρωμένες κάρτες. Τι είναι αυτό; Πάτε σε μια τράπεζα και βγάζετε μια κάρτα με το ποσό που θα δώσετε. Αν δώσετε 50 ευρώ τότε η κάρτα θα έχει όριο 50 ευρώ. Δουλεύει σαν πιστωτική αλλά με τη διαφορά ότι αν τη χάσετε θα χάσετε μόνο το ποσό που έχετε μέσα στην κάρτα και δεν μπορεί κανένας να τραβήξει χρήματα από λογαριασμό για τον απλούστατο λόγο ότι λογαριασμός δεν υπάρχει. Για το από που μπορείτε να προμηθευτείτε τέτοιες κάρτες ρωτήστε στις τράπεζες ή σερφάρετε στο internet.
Για να έχουμε συναλλαγές στο διαδύκτιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάρτες ανάληψης που να είναι electron visa. Εδώ χρειάζεται λιγάκι προσοχή. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο καλό θα ήταν να ανοίξετε έναν λογαριασμό τον οποίο θα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για online συναλλαγές. Πώς δουλεύει αυτό; Όσα λεφτά βάλετε στο λογαριασμό σας τόσα είναι και το όριο σας. No money? No funny! Λεφτά που δεν είναι δικά σας ( της τραπέζης) αποκλείεται να τραβηχτούν μέσω αυτού του είδους κάρτας. Καλό θα είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τέτοιες κάρτες που ανήκουν σε λογαριασμούς καταθέσεων ή μισθοδοσίας.
Θα αναφερθούμε και στον τρόπο των πιστωτικών καρτών (mastercard, visa) αλλά θεωρείται λιγάκι ξεπερασμένος. Ουκ ολίγα δυσάρεστα συμβάντα έλαβαν χώρα στον πλανήτη με πιστωτικές κάρτες τόσο μέσω internet όσο και εκτός διαδυκτίου. Γι' αυτό τον λόγο βρέθηκαν και οι προαναφερθείσες λύσεις. Παλιότερα από πολλές υπηρεσίες διαδυκτίου και οnline μαγαζιά η πιστωτική κάρτα ήταν μονόδρομος για ιντερνετικές συναλλαγές. Προσωπικά δε θα συνιστούσα αυτόν τον τρόπο.
Και να κλείσουμε αυτή την ανάρτηση με το internet banking ή web banking ή e-banking. Τι είναι αυτό; Είναι υπηρεσίες διαδυκτίου που παρέχουν οι τράπεζες. Είναι ασφαλείς και για να έχει πρόσβαση κάποιος σε αυτές πρέπει να αποκτήσει ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα και να αιτηθεί την ηλεκτρονική υπηρεσία της τράπεζας. Όλες οι τράπεζες διαθέτουν υπηρεσίες web banking. Με αυτές μπορείτε να βλέπετε το υπόλοιπο σας, τις συναλλαγές σας, να στέλνετε εμβάσματα και άλλα. Προσωπικά έχω τρεις τέτοιες υπηρεσίες. Της Eurobank, της Marfin και της Τράπεζας Πειραιώς. Η τελευταία είναι μακράν η καλύτερη επιλογή χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση. Αυτό το λένε και εγχώρια περιοδικά που ασχολούνται με υπολογιστές και internet σε αφιερώματα που κάνουν κατά καιρούς για το internet banking. Συγκεκριμένα μέσω του web banking της τράπεζα Πειραιώς μπορείτε να εκδώσετε εικονική κάρτα mastercard μόνοι σας, να την ακυρώσετε και να βγάλετε άλλη χωρίς την παραμικρή παρεμβολή της τράπεζας. Εσείς καθορίζετε το όριο συναλλαγών της και αν θέλετε την εκτυπώνετε και τη χρησιμοποιείτε και σε υπηρεσίες και καταστήματα εκτός διαδυκτίου. Έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε μέσω SMS στο κινητό σας τις όποιες μεταβολές του λογαριασμού σας και να λαμβάνετε τους μοναδικούς κωδικούς στο κινητό για κάθε συναλλαγή που θέλετε να κάνετε χωρίς να έχετε κάποιο Token (μικρές συσκευές που παράγουν μοναδικούς κωδικούς).
Ελπίζω έστω και συνοπτικά να ξεκαθάρισα λιγάκι το τοπίο σχετικά με τις διαδυκτιακές συναλλαγές.
back to top