Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ BLOG ΣΕ PDF ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ PDF BUTTON

Καλησπέρα και καλή χρονιά. Αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση για το 2011 και είναι άκρως ενδιαφέρουσα κατά την προσωπική μου άποψη. Ένα ιστολόγιο γίνεται ελκυστικό όχι μόνο από το περιεχόμενο του αλλά και από τη λειτουργικότητα του καθώς και από τις ευκολίες που προσφέρει στους αναγνώστες του.
   Η λειτουγικότητα ενός ιστολογίου χαρακτηρίζεται από τη δομή του, την ευκολία χρήσης του, την ευκολία περιήγησης του κ.α.
   Οι ευκολίες που μπορούμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας είναι να τους βοηθάμε σε πράγματα που θέλουνε να κάνουνε σχετικά με το ιστολόγιο μας. Για παράδειγμα ένας translator (μεταφραστής) είναι χρήσιμος για κάποιον. Η δυνατότητα εκτύπωσης μιας ανάρτησης με το πάτημα ενός κουμπιού ή συνδέσμου προσφέρει ευκολία στον αναγνώστη και ταυτόχρονα του εξοικονομεί χρόνο. Τα tags (ετικέτες) είναι χρήσιμα για να βρει ένας αναγνώστης αναρτήσεις με τη θεματολογία που τον ενδιαφέρει. Ένα κουμπί Facebook ή Twitter είναι μια ευκολία για στιγμιαία αναδημοσίευση μιας ανάρτησης (εφόσον αυτή θεωρηθεί ενδιαφέρουσα από τον αναγνώστη του ιστολογίου) και διαμοιρασμού της με άλλους χρήστες του διαδυκτίου.
   Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουμπί με το οποίο ο επισκέπτης - αναγνώστης θα μπορεί με ένα πάτημα να μετατρέπει την ανάρτηση σε PDF αρχείο online. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να αποθηκεύει εύκολα χωρίς πολλές διαδικασίες ότι του φαίνεται χρήσιμο. Πιστέψτε με είναι μεγάλη ευκολία και πολύ συντομότερο από το να μαυρίσει την ανάρτηση που τον ενδιαφέρει και να την κάνει copy - paste (αντιγραφή - επικόλληση) στο Word και να την κάνει αποθήκευση ως... Πάμε να δούμε πως γίνεται με λίγα και εύκολα βήματα.
   Πρώτα δημιουργούμε ένα λογαριασμό στην καταπληκτική υπηρεσία Web2PDF Online. Κάνουμε login και πατάμε το κουμπί που λέει Generate the Javascript για να εμφανιστεί ο κώδικας που θα κάνουμε προσθήκη.
   Μετά μπαίνουμε στο λογαριασμό  του Blogspot και από τον πανόπτη πάμε στη διάταξη και από εκεί στην επεξεργασία HTML. Πριν προχωρήσουμε παίρνουμε ένα αντίγραφο αφαλείας (back up) του κώδικα μας. Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο κουτάκι που βρίσκεται δίπλα στην επέκταση προτύπων γραφικών στοιχείων. Πατάμε control και F (Ctrl+F) για να ανοίξει το ψαχτήρι στο κάτω μέρος του φυλλομετρητή (browser).
Μέσα στο πλαίσιο στο ψαχτήρι πληκτρολογείστε:
data:post.body
και θα σας εμφανιστεί τονισμένο με χρώμα μέσα στον κώδικα.
Αμέσως κάτω από αυτό προσθέστε τον κώδικα Javascript που δημιουργήσαμε προηγουμένως μέσω της υπηρεσίας Web2PDF Online. Πατήστε αποθήκευση (save) και είστε έτοιμοι.
   Αν θέλετε μπορείτε να δείτε την εφαρμογή και να τη δοκιμάσετε στο Locus Blogus. Ελπίζω να βρείτε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη.
back to top